10 Mayıs 2009 Pazar

Google Chrome



Uzun süre mesleki yoğunluğumdan dolayı yazamadıktan sonra yeniden dönebilmek çok güzel. Daha önce de ifade ettiğim gibi dizüstü bilgisayarımda lisanslı olarak Windows XP mevcut. Bu aralar her yerde tarayıcıların savaşından bahsediliyor. (Tarayıcı olarak adlandırılmalara bana biraz ilginç geliyor sanki başka bir isme ihtiyaç var ama) benim şahsi görüşlerimi ortaya koymak istedim.

İlk bilgisayar kullanmaya başladığım zamanlarda internette eğer grafik tabanlı bir şeyler görmek istiyorsanız "Mosaic" kullanmanız gerekiyordu.(1) Windows'un 3.1 sürümüydü yanlış hatırlamıyorsam, email almanın çok zor ve önemli olduğu zamanlardı. Email servisleri genelde kurumlara aitti. Sohbet için BBSler vardı.

"Mosaic"in yerini daha sonra "Netscape Navigator" aldı pusula simgesi olarak hatırlayanlar olacaktır. Daha sonra Windows'a gömülü olarak gelen "Internet Explorer" her yere hakim olmaya başladı. Yoğun kullanımı nedeniyle tüm web sayfaları onu esas alarak düzenlenmeye başladı.

Bu kadar kişisel tarihten sonra baktığımda şunu açıkça söylemeliyim ki herhangi birine ilk bilgisayar kurulumu yaptığımda ilk yüklediğim "Mozilla Firefox" oluyor. Özelleştirilebilmesi benim için en çekici yanı. Bazı "orta yaşlı" kullanıcılar sesli ve kameralı görüşmenin yegane yolunun "Netmeeting" olduğu zamanları hatırlayacaktır. Şimdi "netmeeting" artık gereksiz kaldıysa "Internet Explorer"da aynı çöplüğe doğru yol almakta bence. (Şahsi görüşümdür)

Durmadan çıkan 7 ve 8 sürümleri açıkçası ben de oluşan ön yargıyı silmekte pekte başarılı olamadı. Firefox'a bu kadar alışmama da en önemli etken sanırım Pardus'ta ön tanımlı gelmesi oldu.

Windows'ta son 1 haftadır favorim "Google Chrome". Hızı beni etkiledi. Çok basit bir görünümü ve etkinliği var. Firefox çok "konforlu" hale getirilebilen lüks bir araba gibiyken, "Chrome" sadece işleve yönelmiş bir seçenek gibi.

Artık "Chrome"un linux sürümünü bekliyorum. Denemeyenlere öneririm.


(1)The NCSA firması özgün bir grafik-tabanlı tarayıcı olan Mosaic tarayıcısını geliştirmiştir. Mosaic’in daha önceki sürümleri metin tabanlıdır. Şu an kullanımda olan Netscape ve Internet Explorer gibi pekçok tarayıcının kökeni bu tarayıcıya dayanmaktadır. Mosaic’in geliştirilme süreci birkaç yıl önce durmuştur ve daha çok tarihi açıdan bir önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder