29 Kasım 2009 Pazar

Islak İmza Krizi ve Dosyaları İmzalamak

Son günlerde gündemi çok meşgul eden "ıslak imza" krizi bir belgeyi kimin hazırladığının belirlenmesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ya sanal ortamda?

Sanal ortamda ortaya çıkan virüsler ya da virüs kadar tehlikeli dost görünümlü yakınınızda bulunan kişiler sizin epostanız üzerinden yada epostanızı taklit ederek size güvenen insanlara onlara zarar verebilecek epostalar ve dosyalar gönderebiliyor.

Pardus'un yapısında bunu engelleyecek sistemler mevcut. KGPGnin KMail ile kullanımı bu nasıl belgesinde en ince ayrıntısına kadar anlatılmış. Burdan ulaşabilirsiniz

Kleopatra Pardus yapısında bulunun KGPG ile birlikte bulunuyor.



Mantığı açıklayalım bir sertfika oluşturuyorsunuz. Özel anahtarı sizde olurken genel anahtarı haberleşeceğiniz kişilere ulaştırıyorsunuz. Bu bana ait sertifika.


Öncelikle setifika oluşturmak için Dosya>Yeni sertifika yolunu izliyoruz.



Şimdilik üstteki kişisel bir setika çifti oluşturalım seçeneğini tıklıyoruz. Ve gerekli yerleri giriyoruz.



İleri diyoruz. Çıkan ekranda anahtar oluşturuyoruz.



Anahtar için bir şifre belirliyoruz.



Oluşturulan anahtarın bir tane yedeğini alıyoruz.



Dosya Sertifikaları aktar ile genel anahtarınızı arkadaşınıza gönderin ve onunkini alarak güvenilir sertifika olarak kaydedin.

Bu kadar güvenliğe gerek var mı diyenler için bir örnek. Bir resim ya da metin dosyası göndereceksiniz bunu arkadaşınıza gönderdiğinizde başka kimse açmasın istiyorsunuz. Dosyayı sağ tıklayarak eylemlerden şifrele veya imzalayı seçer hangi kullanıcının açabileceğini size göndermiş olduğu anahtar üzerinden gösterirseniz o anahtarın sahibi hariç o dosyayı açamazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder